TİKA Osmanlı arşivlerini kurtardı

İhya Turas İslam Araştırmaları ve Arşiv Merkezi yeniden düzenlendi.
TİKA, Kudüs'te bulunan Filistin Vakıflar ve Dini İşler Bakanlığı'na bağlı İhya Turas İslam Araştırmaları ve Arşiv Merkezi'ni son teknolojiyle baştan sona yeniledi.

Kudüs'te bulunan Filistin Vakıflar ve Dini İşler Bakanlığı'na bağlı İhya Turas İslam Araştırmaları ve Arşiv Merkezi'nin açılışını Türkiye'nin Filistin Kudüs Başkonsolosu Büyükelçi Şakir Torunlar, Filistin Vakıflar ve Dini İşler Bakanı Mahmud Habbaş, Filistin TİKA Koordinatörü Kürşad Mahmat ve merkez başkanı Muhammed Safadi yaptı.

Torunlar, açılışta yaptığı konuşmada, buranın öneminin ne kadar yüksek olduğunu bildiklerini belirterek, ''Kudüs veFilistin olmadan İslam tarihi olmaz, Kudüs ve Filistin olmadan Arap ve Türk tarihi de olmaz. Bu faaliyetle amacımız, ortak mirasımızın gelecek kuşaklara salimen aktarılmasına küçük bir katkı sunmak, ecdadımızın bize emanet ettiğini gözümüz gibi koruyarak, geleceğe bırakmaktır'' dedi.

Yangın alarm sistemlerinden arşiv dolaplarına kadar tüm donanımları son teknolojiyle yenilenen merkezde, 400 yıllık tarihe ışık tutan 700 bin Arapça belge, 307 bin Osmanlıca mahkeme, vakıf ve tapu sicili kayıtları, 4 bin 58 Arapça ve Osmanlıca eser yer alıyor.

Merkez, Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı (TİKA) tarafından yaklaşık 1,5 milyon dolar harcanarak iki yılda yenilendi.
14.04.2013 14:43
Mobil İhh 468x60
YORUMLAR
  • UYARI: Konuyla ilgisi bulunmayan, hakaret içeren cümleler veya imalar, inançlara saldırı, şiddete teşvik ve tamamı büyük harfle yazılan yorumlar onaylanmamaktadır.